Decor, Enterijer, Sam svoj majstor — 11/12/2012 at 11:00 pm

Napravite sami ukrase za jelku!

by

Vreme praznika je uveliko započelo i sezona lova je otvorena. Gde god se okrenete vrebaju vas šareni ukrasi, ogroman izbor, ali uglavnom varijacije na temu koje umeju dobro da se late vašeg džepa. Ukoliko vam je dosta stalno istih fora,a i troška, a imate malo vremena i mašte onda je za vas idealan izbor da sami majstorišete i budete pravi mali majstori zanata u pravljenju ukrasa. Još ako imate decu ovo će biti divna praznična kreativna radionica za celu porodicu i napravićete originalne, unikatne ukrase na koje ćete biti ponosni. Mi smo tu da vam damo poneku ideju i da vašu maštu usmerimo u dobrom pravcu,a sve ostalo je na vama. Igrajte se!

  1. Skupite šišarke jele, bora i drugih četinara dok šetate i eto divnog mirisnog, ekološkog ukrasa. Dodajte malo ukrasne trake da biste šišarke okačili na jelku i to je to. Ukoliko imate neki sprej u boji možete ih naprskati i nakon dobrog sušenja okačiti ih na jelku.
  2. Takođe su i slatkiši dobar izbor za ukrašavanje novogodišnje jelke, ako ništa drugo vrlo nekonvencionalan. Ova vrsta ukrasa ima i jedan veliki plus, pogotovo za decu i sve sladokusce jer ih ih u bilo kom momentu možete skinuti sa jelke i pojesti. Možete da koristite obične bombone ili da ih umotate u šareni ukrasni papir i uz pomoć konca okačiti. Pored bombona možete koristiti i žvake, čokoladice, lizalice, itd. Sve što volite vi dvostruko iskoristite:kao ukras i kasnije kao poslasticu.
  3.  Cimet je jedan od omiljenih začina koji se najviše koristi baš u vreme božićnih i novogodišnjih praznika. Lepo miriše i dekorativnog je izgleda ,pa se može iskoristiti za ukrašavanje. Rolnice cimetove kore, jednu ili više njih vezati zlatnom trakom na granu novogodišnjeg drvceta i eto simpatičnog mirisnog ukrasa.
  4. Ispecite kolačiće u obliku zvezda ili medenjaka od marcipana i okačite ih direktno ili prethodno umotane u providni celofan.
  5. Izaraditi po želji ukrase od šarenog papira uz upotrebu makaza, lepka i malo mašte. Mogu se koristiti i samolepljive hartije, kao kartoni koji se po želji mogu obojiti ili posuti šljokicama. Lako je iseći papir u obliku zvezde, pahuljica, Deda Mraza i okačiti na grane. Ovde vam je potrebno samo malo mašte i strpljenja. Oni koji su vičniji crtanju mogu napraviti ukras od papira i kartona u kom god obliku zamisle.
  6. Origami figure u obliku cvetova, zvezda, pa i životinja izradjene od papira u boji će se lepo uklopiti među ostale ukrase. I zabaviti sve i pre kićenja jelke. Vežbajte svoje prste u vičnosti i preciznosti pravljena origami figurica i igrajte se sa svojom decom. Uz malo smeha i savijanja papira, napravićete božanstvene ukrase koji se vrlo lako uklapaju u svaku koncepciju ukrašavanja doma.
  7. Pamučne loptice od vate razbacane po drvetu imitiraće sneg. Mogu se zgužvati u nepravilne loptice, obojiti i ukrasnim vrpcama vezati. Izgledaće vrlo dekorativno.
  8. Naduvajte male balone i jednostavno ih okačite ili ih naprskajte sprejom u boji. U svakom slučaju, dobijaju se zanimljive ukrasne kugle.
  9. Nanižite presnu testeninu u vidu prstenova ili lanaca. Mogu se upotrebiti različiti oblici.  Obojiti ih temperama, sprejom, lakom. I hrana može imati, pored jestive funkcije, i funciju ljupke dekoracije.
  10. Od raznih ukrasnih vrpci i traka, papira, platna, itd možete napraviti raskošne mašne. Zavisi od vaše spretnosti da li će mašne biti jednostavne ili malo svečanije, ali sve u svemu dobijate jedan vrlo elegantan ukras koji pristaje svima i svuda.