Saveti, Zanimljivosti — 03/02/2013 at 8:59 pm

Najbolji načini za borbu protiv duvanskog dima u kući

by

Zima je period kada većinu vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Ukoliko ste veoma druželjubivi i često pravite porodična i prijateljska okupljanja u vašem domu, onda ste se sigurno susreli sa velikim problemom eliminacije neprijatnog duvanskog dima, pogotovo ako ste i sami nepušač. Ovo je prava, dosadna napast u stanu i kući.

Najčešća greška je što većina osoba drži zatvorene sve prozore dok se puši, pa tek potom provetrava. Tada nije dovoljno ni da satima ulazi svež vazduh jer se miris duvana već uvukao u zavese, tapete, tepihe, kauče, itd…

U prostoriji u kojoj se puši trebalo bi da otvorite prozore na svakih 15 minuta. Taloženje duvanskog dima će se znatno smanjiti ukoliko samo par minuta držite otvoren prozor u periodu kada se puši,a kada gosti odu napravite promaju nekoliko minuta.

Soda bikarbona je dobar upijač neprijatnih mirisa, kako u frižideru tako i prostoru. Pored pepeljare držite posudu sa sodom bikarbonom i ublažićete neprijatan miris.

Duvanski dim možete da neutrališete i aromatičnim svećama. Tokom pušenja ih upalite i rasporedite po vašem domu.

Sveće, kao i raznorazni osveživači vazduha bi trebalo da budu sa mirisom lavande, limuna ili pomorandže, jer su mnogo efikasniji od sladunjavih mirisa poput vanile ili cimeta.

Duvanski dim se najviše uvlači u tkanine, pa bi bilo dobro da mešavinom vode i sode bikarbone blago istrljate tepihe.