Saveti — 28/01/2013 at 9:27 pm

Kako iskoristiti stari hleb?

by

Da li ste svesni koliko hleba svakodnevno bacate? Po nekim proračunima te brojke su nezamislivo velike, pogotovo kada se uzme u obzir glad koja vlada u nekim krajevima sveta,a i sama situacija u našoj državi. Bačeni hleb je i baćeni novac. Umesto što svakodnevno bacate pomalo hleba, iskoristite ga i napravite neke ukusne dodatke u kuhinji.

Zamrznite ga :Hleb star nekoliko dana u zamrzivaču može da izdrži i do tri meseca. Nakon što ga izvadite, premažite ga s malo vode ili ulja i zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj. Korica će biti hrskava, a iznutra će biti topao i mekan. Ovo je idealno rešenje kad vam treba hleb, a obližnja pekara ili prodavnica ne rade više.

Spremite musaku : Stari hleb idealan je dodatak musakama s mesom, pečurkama i povrćem. Izrežite hleb na šnite ili kockice, prelijte ga velikom čašom mleka i po njemu rasporedite tikvice, sir, pečurke, patlidžane, povrće ili meso. Prelijte prelivom od mleka, jaja i začina i pecite u rerni oko pola sata. Ukusan i brz obrok.

Dodajte ga supi : Francuzi su od ovog dodatka napravili specijalitet. Naseckajte stari hleb na kockice, osušite ih i dodajte u supu umesto testenine.

Napravite prezle : Domaće hlebne mrvice zdravije su i jeftinije od kupovnih. Stari hleb zapecite u rerni dok se potpuno ne stvrdne i zatim ga izmrvite rukom ili u blenderu.

Ispecite bruskete : Stari hleb bolji je izbor za ovo jelo jer bolje za sebe veže ostale sastojke od mekanog. Natopite ga maslinovim uljem i pospite željenim začinima i belim lukom. Zapecite ga u rerni i nakon toga na njega stavite iseckani paradajz, pršutu, sir, salatu ili neki ukusan namaz.

Reciklirajte kad god i koliko god možete. Reciklaža se ne odnosi isključivo na otpad u vidu papira ili flaša. I hrana može da se reciklira,a ovo je definitivno jedan od načina. Naučite da maksimalno iskoristite stvari u životu i da ne bacate ništa,a samim tim i da uštedite. Možda vam se jedan okrajak ili nekoliko parčadi hleba dnevno ne čine kao trošak, ali kada biste to pomnožili na godišnjem nivou videli biste o kojoj sumi je reč. Ukoliko vam se ne sviđa ni jedna od gore navedenih ideja, odvojite desetak minuta dnevno i nahranite neku napuštenu životinju koja je sama. I tvrda korica hleba nekom psu znači život i voleće vas i biti vam zahvalan do groba zbog toga. Ako ništa drugo, nahranite ptice.